Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu dış saldırılardan koruyan, iyi düzenlenmiş bir ağdır. İşlevi ve sağlığı, refahımız için önemlidir. İşte sağlıklı kalması için bazı ipuçları.
Bağışıklık sistemi
Bağışıklık sistemi, vücudumuzu virüsler, bakteriler ve mantarlar gibi dış etkenlerden gün geçtikçe koruyan karmaşık bir ağdır: Bağışıklığımızın sürekli çalışması sayesinde, günlük yaşamda birçok olumsuz dış faktörle farkına bile varmadan temas kurarız. sistemi. 1 Bu nedenle bağışıklık sistemimizi sağlıklı ve iyi işleyen bir durumda tutmak genel bir iyilik halinin parçasıdır.
Bağışıklık sistemi şunlara ayrılabilir: 1
- doğuştan gelen bağışıklık sistemi;
- uyarlanabilir bağışıklık sistemi.
Her ikisi de birbiriyle bağlantılıdır ve tüm bağışıklık sistemini verimli bir çalışma makinesi haline getirmek için yakın bir şekilde çalışabilirler. 1
Bununla birlikte, ince düzenlemesine rağmen, bağışıklık sisteminin işleyişi birkaç faktörden etkilenebilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- yetersiz beslenme; 2
- soğuk havalar, örneğin kış aylarında havalar soğuduğunda.3
Bağışıklık sistemi bizi hangi mekanizma ile savunabilir?
Doğuştan gelen ve uyarlanabilir bağışıklık sistemlerinin ne olduğunu ve refahımızdaki rollerinin ne olduğunu daha yakından görelim.
Bağışıklık sistemi “mikroskopta”
Doğuştan gelen bağışıklık sistemi
Doğuştan gelen bağışıklık sistemi, dış tehditlere karşı genel bir savunma sağlayabilir, bu nedenle “spesifik olmayan bağışıklık sistemi” olarak da adlandırılır. 1 Doğuştan gelen bağışıklık sistemi, bir istilacı vücudumuza girdiğinde ilk aktive olan sistemdir: belirli bir mikrop için spesifik değildir. Basitçe, doğuştan gelen bağışıklık sistemi bir yabancıyı tanır ve fagosit adı verilen proteinlerin ve hücrelerin hareketi sayesinde onu yok eder.
Adaptif bağışıklık sistemi
Doğuştan gelen bağışıklık sistemlerinin yanı sıra, tek bir patojen için çok özel bir savunma sistemine güvenebiliriz. 5 Kısaca, ilk önce doğuştan gelen bağışıklık sistemi etkinleştirilir ve ancak daha sonra adaptif bağışıklık sistemini devreye sokulabilir. Bu noktada, istilacılardan kurtulmak için iki sistem birlikte çalışabilir.5 Uyarlanabilir bağışıklık sisteminin geçmişte zaten savaşılmış bir patojen tarafından da indüklenebileceğini (edinilmiş veya spesifik bağışıklık tepkisi) 1 ve uzun süreli bir etkiye sahip olduğunu hatırlamak önemlidir. 5
Bağışıklık sistemi sağlığımız için ipuçları
Bağışıklık sistemi refahı genel refahımızı yansıtabilir, bu nedenle onu sağlıklı bir yaşam tarzı ile desteklemeliyiz:
- vücut ağırlığını kontrol edin: obezite iltihaplanma ile ilişkili olabilir; 6
- sağlıklı beslenmek; 2
- düzenli fiziksel aktivite yapmak; 7
- kış aylarında bağışıklık sistemini etkileyebilecek soğuk havalara dikkat edin ve sağlıklı alışkanlıklar edinin.
Yeterli ve uygun bir diyetin, zengin vitamin ve mineral besin kaynaklarının sağlıklı bir kişinin iyi işleyen bir bağışıklık sistemi için ihtiyaç duyabileceği her şeyi sağlayabileceğini unutmayın.
Örneğin, doğal savunmanızın normal işlevlerine katkıda bulunan C vitamini ve çinko gibi mineraller gibi besin kaynaklarının alımını artırmak. 2.8
Çinko için besin kaynakları: 9
- et;
- istiridye, yengeç, midye ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri;
- baklagiller;
- kenevir, kabak, kabak ve susam gibi tohumlar;
- fındık.
Diyet takviyesi yardımcı olabilir mi?
İyi bir beslenme, düzenli bir fiziksel aktivite ve iyi alışkanlıkların benimsenmesi, sağlıklı bir insanın vücudunu dış tehditlere karşı koruyabilecek bir bağışıklık sistemininin ihtiyaç duyacağı şeylerdir. Bununla birlikte, doğal savunmanızı daha stresli olduklarında veya örneğin kış aylarında (Link “Neden kışın besin takviyesi?”) Aşağıdakiler için tasarlanmış özel besin takviyeleri ile destekleyebileceğinizi unutmayın:
- pillerinizi vitamin, mineral ve besin takviyesi ile doldurun
- Bağışıklık sisteminizi C vitamini gibi vitaminler ve çinko gibi minerallerle destekleyin
- Information, N. C. for B., Pike, U. S. N. L. of M. 8600 R., MD, B. & Usa, 20894. How does the immune system work? InformedHealth.org [Internet] (Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 2020).
- Childs, C. E., Calder, P. C. & Miles, E. A. Diet and Immune Function. Nutrients 11, (2019).
- Fares, A. Factors Influencing the Seasonal Patterns of Infectious Diseases. Int J Prev Med 4, 128–132 (2013).
- Alberts, B. et al. Innate Immunity. Molecular Biology of the Cell. 4th edition (2002).
- Alberts, B. et al. The Adaptive Immune System. Molecular Biology of the Cell. 4th edition (2002).
- Harvard TH CHAN. Nutrition and Immunity (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/ – Last access March 2021).
- da Silveira, M. P. et al. Physical exercise as a tool to help the immune system against COVID-19: an integrative review of the current literature. Clin Exp Med 1–14 (2020) doi:10.1007/s10238-020-00650-3.
- Carr, A. C. & Maggini, S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients 9, (2017).
- West, H. The 10 Best Foods That Are High in Zinc (https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc – Last access March 2021). (2018).